Son yıllarda kırsalda yaşamanın yerin kent yaşamı aldı. Özellikle gençler kırsal bölgede yaşamak ve çalışmaktan kaçınıyor. Yeni nesil babadan kalma dededen kalma tarla, bağ, bahçe işleriyle uğraşmak ve çalışmak istemiyor. Özellikle 40 yaş üstü kadınlara kalan işler için bu yıl mesai erken başladı.
Mesai bu sene erken başladı
Bu sene mevsim şartlarından dolayı Doğu Karadeniz Bölgesi'nde tarlalarda mesai erken başladı. Geçimini çiftçilikle sağlayan, hem kendi hem de ek kaynak olarak destek amacıyla tarla, bağ, bahçe işleriyle uğraşanlar için mesai başladı.
Gençler çalışmak istemiyor
Mesai erken başladı ama gençlerin bu tür işlerde çalışmaya gönüllerinin olmamasından şikayet var. 40 yaş üzeri ve özellikle kadınlar tarlalarda çalışıyor ve kendilerinden sonra da bu işleri kimsenin yapmayacağını düşünüyorlar.
Herkes şehirde yaşamak istiyor tarımsal üretim olumsuz etkileniyor
Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Cemil Pehlevan tarafından yapılan açıklamada yeni neslin tarlaya, bağ ve bahçelere inmemesi sorunu olduğunu ifade etti. Özellikle bu sorunun sadece Karadeniz Bölgesi'nin değil ülkenin her yerinde önemli bir sorun oluşturduğuna dikkat çekildi. Herkes şehirde yaşamak istiyor ve bununla birliklikte de tarımsal alanlar olumsuz etkileniyor denildi.
Türkiye’nin 350 milyon nüfusu besleyecek kapasitesi var
Herkesin şehirde yaşama tercihinin tarımsal alanları olumsuz etkilediğini ifade eden Başkan Pehlevan, tarımsal alanların hava, su kadar önemli olduğu ifade edildi. Ülkemiz topraklarının da şu anda 350 milyonluk bir nüfusu besleyecek kapasiteye sahip olduğu belirtildi. Ancak ekonomik kaygılardan dolayı üretim alanları daraldığı belirtildi.