Kamu personeli sözleşmeli 4/B memur personel alımı başvuruları kapsamında süreç bu hafta içi başlayacak. Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde 20.000 sözleşmeli öğretmen alımı için kılavuz yayımlandı. Başvuru şartları, süreç ve tüm detayları hemen bu yazımızda bulabilirsiniz.
20.000 kamu personeli alımı başvuruları ne zaman?
Başvuruların Alınması ve Değerlendirilmesi süreci 20 Mayıs 2024'te başlıyor. Süreç 31 Mayıs 2024 tarihi saat 16.00'a kadar sürecek. Sözlü sınava katılacak adaylar ise 10 Haziran 2024 tarihinde açıklanacak. Sözlü sınavlar da 1 Temmuz 2024 tarihinde olacak.
Sözleşmeli öğretmen olmak için genel hususlar nelerdir?
657 sayılı Devlet Memurları Kanununda belirtilen genel şartları taşımak, T.C vatandaşı olmak, mezun olunan yükseköğretim programı, öğretmenliğe atanacakların tespitine ilişkin Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının Kararına göre atama yapılacak alana uygun olmak, Öğretmenliğe kaynak teşkil eden yükseköğretim programlarından mezun olanların ihtiyacı karşılamadığı alanlara atanacaklar hariç olmak üzere, Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programını ya da Pedagojik Formasyon Programı/Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programından birini başarıyla tamamlamış olmak.
2023 yılında yapılan Kamu Personel Seçme Sınavında atanacağı alan için puan türleri (KPSSP10, KPSSP121, KPSSP120) itibarıyla 50 ve üzerinde puan almış olmak, Devlet memurluğundan veya öğretmenlik mesleğinden çıkarılmayı gerektiren bir ceza almamış olmak şartları var. Diğer genel tüm hususlara Bakanlık personel genel müdürlüğü internet sitesinden hemen ulaşabilirsiniz.
Pedagojik Formasyon şartı nedir?
Öğretmenliğe kaynak teşkil eden üniversiteler haricinde pedagojik formasyon yerine geçecek belge ve programlar şu şekildedir:
- Ortaöğretim alan öğretmenliği tezsiz yüksek lisans diploması ya da belgesi.
- En az 27 kredilik pedagojik formasyon eğitimi sertifikası belgesi.
- İlköğretim sınıf öğretmenliği sertifikası (33 kredilik).
- İngilizce öğretmenliği sertifikası.
- Lisans mezunu olmadan önce meslek yüksekokullarında öğrenim görenlerin bu sürede aldıkları pedagojik formasyon belgesi yukarıda sayılan belgelerden herhangi birine sahip olmaları gerekmektedir.
- Herhangi bir öğretmenlik alanında alınan pedagojik formasyon eğitimi diğer alanlar için de geçerli sayılacaktır.
- KKTC ile yurt dışındaki üniversitelerden alınan pedagojik formasyon belgeleri, T.C. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca denkliği kabul edilmediği sürece geçerli olmayacaktır. Ancak T.C. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının izniyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetindeki yükseköğretim kurumlarında pedagojik formasyon eğitimini başarıyla tamamlayanlardan ayrıca denklik belgesi istenmeyecektir.