Bugün Yayımlandı: Kamuya Atanmada Sadece KPSS Yeterli Olmayacak

Öğretmenlik Meslek Kanunu ile kamuya atanmada esaslar belirlendi. Buna göre sadece KPSS puanı ile öğretmenliğe geçiş yetmeyecek. Kamuya atanmak için şartlar ve süreç belli oldu. İşte detaylar.

18 Ekim 2024 Tarihli ve 32696 Sayılı Resmî Gazete'e bugün yayımlanan ÖMK ile KAMUYA ATANMADA ve öğretmen olmada çok önemli düzenleme ve değişiklikler yapıldı. Eğitim öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenlerin seçilmelerini, yetiştirilmelerini, atanmalarını, haklarını, ödev ve sorumluluklarını, ödül ve cezalarını, kariyer basamaklarında ilerlemelerini ve öğretmenlik mesleğine ilişkin diğer hususlar ile Millî Eğitim Akademisinin kurulması, görevleri, teşkilat yapısı ve personeline ilişkin konuları düzenleyen Ööretmenlik Meslek Kanunu yayımlandı ve yürürlüğe girdi. Buna göre kamuya atanma nasıl olacak? İşte sadece KPSS'nin yeterli olmayacağı sürece dair detaylar.

Öğretmenlerin seçimi nasıl olacak?

Öğretmenlerin nitelikleri, seçimi, hazırlık eğitimi bölümünde yer alan öğretmenliğe atama ve yer değiştirmeyi kapsayan ve öğretmenlerin nitelikleri ve seçimine dair düzenlemeler şu şekildedir:

Öğretmen olarak istihdam edilecekler, öğretmenlik mesleğine kaynak teşkil eden en az lisans düzeyinde yükseköğretim programlarından veya bunlara denkliği kabul edilen yurt dışı yükseköğretim programlarından mezun olan ve hazırlık eğitiminde başarılı olanlar arasından seçilir. Bu kapsamda KPSS yetmeyecektir ve MEB’in vereceği bu eğitim sonunda başarılı olmak gerekecektir.

Milli Eğitim Bakanlığı esasları belirleyecek!

Öğretmen olarak istihdam edileceklerde genel kültür, özel alan eğitimi ve öğretmenlik meslek bilgisi bakımından aranacak nitelikler ile öğretmenlik alanlarına kaynak teşkil edecek yükseköğretim programları, söz konusu nitelikler esas alınarak Bakanlıkça belirlenecek.

  • Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ayrıca yayımlanacak yönetmelik ve yönergeler ile bu eğitimlerin nasıl olacağı, tarih ve süreç belli olacak.
  • Öğretmenlik mesleği yeterlikleri çerçevesinde belirlenen teorik ve uygulamalı derslerden oluşan hazırlık eğitimi, Akademi tarafından verilir.
  • Öğretmenlik mesleğinin gerektirdiği bilgi, beceri, tutum ve değerleri içeren öğretmenlik mesleği yeterlikleri Bakanlıkça yayımlanacak yönetmelik veya yönergelerce belirlenecek.
  • Hazırlık eğitiminin süresi dört dönemdir. Bu süre, öğretmen adayının mezun olduğu yükseköğretim programına göre üç dönem olarak uygulanabilir.

Kamuya atanmak için hazırlık eğitimine alınacaklarda aranan şartlar nelerdir?

  • Türk vatandaşı olmak,
  • Kamu haklarından mahrum bulunmamak,
  • Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile ilgili suçlardan mahkûm olmamak,
  • Devlet memurluğundan çıkarılmamış veya 25 inci maddeye göre öğretmenliği sona ermemiş olmak,
  • Askerlikle ilgisi bulunmamak, muvazzaf askerlik hizmetini yapmış veya muvazzaf askerlik hizmeti ertelenmiş ya da yedek sınıfa geçirilmiş olmak,
  • Öğretmenliğe atanacağı alan için Bakanlıkça belirlenen yükseköğretim programlarından mezun olmak,
  • Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından yapılan sınavlardan alanlara göre Bakanlıkça belirlenecek sınav puanına sahip olmak,

Sadece KPSS yeterli olmayacak: KPSS 50 olarak önce yer almaktaydı. Yeni düzenlemede ilk başvuruda KPSS sonrası eğitimler ve sonrası sınavlar belirleyici olacak. Sadece KPSS puanı ile mülakatsız atama olmayacak.

  • Sağlık durumu yönünden öğretmenlik görevini yapmasına engel bir durumu olmamak şartları aranır.
  • Hazırlık eğitimine alınacak adaylar, atama izni verilen pozisyon sayısını geçmemek üzere belirtilen sınav puanı üstünlüğüne göre belirlenir. (KPSS)

Değerlendirme: KPSS puanı öğretmen olarak atanabilmek için tek kriter olmayacak. KPSS’den sonra uygulanan mülakatlarda adaylara aynı puan genellikle verilmekteydi. Bu kapsamda yeni ÖMK ile KPSS ile adaylar kontenjan kapsamında sıralamaya girerse hazırlık eğitimine alınacak ve AKADEMİDEKİ eğitimler sonrası ilgili sınavları geçerse kamuya atanabilecek.

Resmi gazete tam metni.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Sınavlar Haberleri