5393’e Göre Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına Yetki ve Usuller

5393’e Göre Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına Yetki ve Usuller

5393 sayılı Belediye Kanununa göre sözleşmeli personel çalıştırılmasına uygulanacak usuller ve yetkinin kimde olduğu konusu önem arz etmektedir. Konuyu detayları ile sizler için derledik.

5393 sayılı Belediye Kanununun 49 uncu maddesine göre çalıştırılacak sözleşmeli personelin atanması ile ücretlerinin belirlenmesinde belediye başkanı ile belediye meclisinin yetkileri nelerdir.

Sözleşmeli personel çalıştırılmasında atama ve ücret belirlenmesinde yetki ve usuller hakkında Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü tarafından verilen görüş aşağıdaki gibidir.

5393 sayılı Belediye Kanununun Meclisin görev ve yetkileri başlıklı 18 inci maddesinde; “Belediye meclisinin görev ve yetkileri şunlardır:

…l) Norm kadro çerçevesinde belediyenin ve bağlı kuruluşlarının kadrolarının ihdas, iptal ve değiştirilmesine karar vermek...” hükmü,

Belediye başkanının görev ve yetkileri başlıklı 38 inci maddede; “Belediye başkanının görev ve yetkileri şunlardır:

…j) Belediye personelini atamak…” hükmü ile,

Aynı Kanunun, Norm kadro ve personel istihdamı başlıklı 49 uncu maddesinde; “Norm kadro ilke ve standartları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı tarafından müştereken belirlenir. Belediyenin ve bağlı kuruluşlarının norm kadroları, bu ilke ve standartlar çerçevesinde belediye meclisi kararıyla belirlenir.

Belediye personeli, belediye başkanı tarafından atanır. Birim müdürlüğü ve üstü yönetici kadrolarına yapılan atamalar ilk toplantıda belediye meclisinin bilgisine sunulur.

Belediye ve bağlı kuruluşlarında, norm kadroya uygun olarak çevre, sağlık, veterinerlik, teknik, hukuk, ekonomi, bilişim ve iletişim, plânlama, araştırma ve geliştirme, eğitim ve danışmanlık alanlarında avukat, mimar, mühendis, şehir ve bölge plâncısı, çözümleyici ve programcı, tabip, uzman tabip, ebe, hemşire, veteriner, kimyager, teknisyen ve tekniker gibi uzman ve teknik personel yıllık sözleşme ile çalıştırılabilir. Sözleşmeli personel eliyle yürütülen hizmetlere ilişkin boş kadrolara ayrıca atama yapılamaz. Bu personelin, yürütecekleri hizmetler için ihdas edilmiş kadro unvanının gerektirdiği nitelikleri taşımaları şarttır. Bu fıkra uyarınca sözleşmeli olarak istihdam edileceklere ödenecek net ücret, söz konusu kadro unvanı için birinci derecenin birinci kademesi esas alınmak suretiyle 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre tespit edilecek her türlü ödemeler toplamının net tutarının yüzde 25 fazlasını geçmemek üzere belediye meclisi kararıyla belirlenir. Genel hükümlere göre birinci dereceden kadro ihdas edilemeyen kadro unvanları için ise o kadro unvanından ihdası yapılmış en yüksek kadro derecesinin birinci kademesi esas alınır ve yapılacak ödemenin azami tutarı yukarıda belirtilen usûle göre tespit olunur. Bu fıkra hükümlerine göre çalıştırılacak personel için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı unvanlar itibarıyla sınırlama getirebilir...” hükmü bulunmaktadır.

Diğer taraftan, ilgi (a) Genelgenin 6 ncı maddesinde; “Sözleşmeli personele ödenecek ücret, ilgili kurumların meclisi tarafından ve 5393 sayılı Kanunun 49 uncu maddesinin üçüncü ve dördüncü fıkrasındaki hükümler dikkate alınarak net tutar olarak tespit olunacak ve her ayın başında peşin olarak ödenecektir…” hükmüne yer verilmiştir.

Yukarıda yer verilen mevzuat hükümleri birlikte değerlendirildiğinde; Belediyelerde, 5393 sayılı Kanunun 49 uncu maddesine göre çalıştırılacak sözleşmeli personelin atanması ile hangi unvanda ve kaç kişi çalıştırılacağı hususunun belediye başkanının takdirinde olduğu, öte yandan, söz konusu personele ilişkin belediye meclisinin görev ve yetkisinin sözleşme ücretini belirlemekle sınırlı olduğu değerlendirilmektedir.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.