6 Ayrı Sendikaya Üye Personelin Olduğu Yerde Temsilci

6 Ayrı Sendikaya Üye Personelin Olduğu Yerde Temsilci

Belediyede üyesi bulunan 6 ayrı sendikanın her bir çalışma yeri ve her bir lokasyon için ayrı sendika temsilcisi atayıp atayamayacağı hususuna ilişkin sorulan soruya Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğünün verdiği görüş aşağıdaki gibidir.

Bilindiği üzere, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanununun 3 üncü maddesinde, "...

d) İşyeri : Kamu hizmetinin yürütüldüğü yerleri, e) Kurum : Kuruluş kanunları veya kuruluşlarına ilişkin mevzuatlarında görev, yetki ve sorumlulukları belirlenen, hizmetin niteliği ve yürütülmesi bakımından idarî bir bütünlüğe sahip işyerlerinden oluşan kuruluşları,

f) Sendika : Kamu görevlilerinin ortak ekonomik, sosyal ve meslekî hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek için oluşturdukları tüzel kişiliğe sahip kuruluşları,

...

j) İşyeri sendika temsilcisi: Bir işyerinde en çok üye kaydetmiş sendikaca o işyerinden seçilen kamu görevlisini, k) Sendika işyeri temsilcisi: Bir işyerinde en çok üye kaydetmiş sendika dışındaki her bir sendika tarafından o işyerinden seçilen kamu görevlisini,

ifade eder..." hükmü ile 23 üncü maddesinde, "İşyerlerinde 30 uncu madde uyarınca yapılan tespite göre kamu görevlilerinden en çok üye kaydetmiş sendika, işyeri sendika temsilcisi seçmeye yetkilidir. İşyerindeki kamu görevlisi sayısı 200’e kadar ise bir, 201-600 arasında ise en çok iki, 6011000 arasında ise en çok üç, 1001-2000 arasında ise en çok dört, 2000’den fazla ise en çok beş işyeri sendika temsilcisi seçilebilir. Bu temsilcilerden biri ilgili sendika tarafından baştemsilci olarak görevlendirilebilir. İşyeri sendika temsilcileri, işyerlerinde kamu görevlilerinin işveren veya işyeri ile ilgili sorunlarını dinlemek, ilgili yerlere iletmek ve kamu görevlileri ile işveren arasında iletişim sağlamak amacıyla işyerinden seçilir.

İşyeri sendika temsilcileri bu görevlerini işyerinde, haftada dört saat olmak üzere yerine getirirler ve bu sürede izinli sayılırlar..." hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan, 09/05/2006 tarih ve 26163 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununa Göre İşyeri Sendika Temsilcilerinin Seçilmelerine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ'de; işyeri sendika temsilcilerini seçecek sendikanın belirlenmesinde; kurum ve kuruma bağlı işyerlerinde, her yılın 15 Mayıs tarihi itibarıyla yapılan ve tutanak altına alınarak taraflarca imzalanan resmi metinde belirtilen sendika üye sayılarının esas alınacağı, 15 Mayıs tarihli tutanaktaki verilere göre en çok üyeye sahip sendikanın o işyerinde işyeri sendika temsilcisi seçmeye yetkili olacağı belirtilmiştir.

Kanun ve Tebliğ maddelerinden, 4688 sayılı Kanunun 30 uncu maddesine göre işyerinde sendika üye sayılarının belirlendiği tutanakta en çok üye kaydetmiş sendikanın işyeri sendika temsilcisi seçmeye yetkili olacağı anlaşılmaktadır.

Diğer yandan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğünün 20/06/2022 tarihli ve E-36664208-000-140142 sayılı görüş yazısında da, "4688 sayılı Kanunun 23 1 üncü madde hükmünden işyeri sendika temsilci sayısının işyerindeki kamu görevlisi sayısına göre bir ila beş arasında belirlenebileceği anlaşılmış olup, bir işyerinde en çok üye kaydetmiş sendikanın dışındaki sendikaların ''sadece bir temsilci'' belirleyebilme hakkının bulunduğu değerlendirilmiştir." denilmiştir.

Bu itibarla, Başkanlığınızda üyesi bulunan 6 ayrı sendikanın her bir çalışma yeri ve her bir lokasyon için ayrı sendika temsilcisi atayıp atayamayacağı hususunda yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalara göre işlem yapılmasının uygun olacağı mütalaa edilmektedir.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.