Büyükşehir Belediye Başkanı Danışmanın Ücretinin Belirlenmesi
5216 sayılı Kanun çerçevesinde istihdam edilen danışmanlara ödenecek ücretin belirlenmesine ilişkin sorulan görüşe Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğünce verilen cevabi görüş yazısı aşağıdaki gibidir.
Bilindiği üzere, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanununun 20 nci maddesinde, "Nüfusu ikimilyonu aşan büyükşehir belediyelerinde on, diğer büyükşehir belediyelerinde beşi geçmemek üzere başkan danışmanı görevlendirilebilir. Danışman olarak görevlendirileceklerin en az dört yıllık yüksek öğrenim kurumlarından mezun olması şarttır. Danışman olarak görevlendirilme, memuriyete geçiş, sözleşmeli veya işçi statüsünde çalışma dahil, ilgililer açısından herhangi bir hak teşkil etmez. Danışmanların görev süreleri sözleşme süresi ile sınırlıdır. Ancak bu süre belediye başkanının görev süresini aşamaz.
Danışmanlara, her türlü ödemeler dâhil, büyükşehir belediyesi genel sekreterine ödenen brüt aylık miktarının %75'ini aşmamak üzere belediye meclisinin belirlediği miktarda brüt ücret ödenir." hükmü yer almaktadır.
İlgi yazıda da bahsi geçen Bakanlığımızın 01.05.2024 tarihli ve E-53773008-622.02-8131244 sayılı yazısında büyükşehir belediye başkanı danışmanlarının brüt ücretine ilişkin açıklama yapılmıştır.
Diğer taraftan, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 29 uncu maddesinde, "4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri kapsamındaki sigortalılar ile aynı fıkranın (c) bendine göre bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra ilk defa sigortalı olarak çalışmaya başlayanların yaşlılık aylığı, aşağıdaki hükümlere göre belirlenecek ortalama aylık kazancı ile aylık bağlama oranının çarpımı sonucunda bulunan tutardır.
Ortalama aylık kazanç, sigortalının her yıla ait prime esas kazancının, kazancın ait olduğu yıldan itibaren aylık talep tarihine kadar geçen yıllar için, her yıl gerçekleşen güncelleme katsayısı ile güncellenerek bulunan kazançlar toplamının, itibarî hizmet süresi ile fiilî hizmet süresi zammı hariç toplam prim ödeme gün sayısına bölünmesi suretiyle hesaplanan ortalama günlük kazancın otuz katıdır. ..." hükmü yer almaktadır. Mezkûr Kanunun 80 inci maddesinde 4/c maddesine tabi olanların prime esas kazançlarının hesabında dikkate alınacak unsurlar belirlenmiştir. Yine mezkûr Kanunun 81 inci maddesinde, "... 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (c) bendi kapsamındaki sigortalılara bağlanan veya bağlanacak vazife malûllük aylıkları ile bunların hak sahiplerine bağlanacak ölüm aylıklarının karşılığı olmak üzere, bu kapsamdaki sigortalılar için kamu idarelerinin bütçelerinden ayrılan sosyal güvenlik kurumlarına devlet primi ödeneklerinin %20’si oranında ek karşılık primi alınır. Ayrılan ek karşılık priminin tamamı kurum bütçelerinin yetkili makamlarca onaylanarak yürürlüğe girdiği tarihi takip eden ay başlarından itibaren altı ay içinde ve aylık eşit taksitlerle ödenir. Genel bütçe kapsamındaki idarelerin ek karşılık primleri Maliye Bakanlığı bütçesine konulacak ödenekten karşılanır. ..." hükmüne yer verilmiş olup Devlet katkısı (ek karşılık primi) mezkûr Kanunun 4/c maddesine tabi olanların ortalama aylık kazancına ilave edilecek bir gelir kalemidir.
Nitekim mezkûr Kanunun 4/c maddesine tabi olanlara düzenlenen maaş tahakkuk bordrolarında gelir kalemleri içine ilave edilerek brüt bir rakam hesaplanmaktadır. Devlet katkısının (ek karşılık primi) bilahare kesilmesi ise bu durumu değiştirmemektedir.
Bu itibarla, ilgi yazıda belirtilen konu hakkında yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde işlem tesis edilmesinin uygun olacağı mütalaa edilmektedir.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.