Cezası Kesinleşmemiş Tutuklu Memur Hakkında Yapılacak İşlemler
İşlediği bir suçtan dolayı hapis cezası alıp tutuklu bulunan ancak dosyası Yargıtay incelemesi aşamasında olan memur hakkında ne gibi işlemler yapılmalıdır.
657 sayılı Kanuna tabi gıda teknikeri olarak görev yapan personel hakkında işlediği bir suç kapsamında 16 yıl 6 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verildiği, dosyanın Yargıtay incelemesinde bulunduğundan gerekçeli kararın henüz kesinleşmediğinden bahisle, disiplin soruşturması yapılması ile görevden uzaklaştırma kararının devam edip etmeyeceğine dair sorulan görüş üzerine Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü tarafından verilen görüş yazısı açıklayıcı ve yol gösterici olacaktır.
Buna göre;
Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun;
127 nci maddesinde, "Bu Kanunun 125 inci maddesinde sayılan fiil ve halleri işleyenler hakkında, bu fiil ve hallerin işlendiğinin öğrenildiği tarihten itibaren;
a) Uyarma, kınama, aylıktan kesme ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezalarında bir ay içinde disiplin soruşturmasına,
b) Memurluktan çıkarma cezasında altı ay içinde disiplin kovuşturmasına, Başlanmadığı takdirde disiplin cezası verme yetkisi zamanaşımına uğrar.
Disiplin cezasını gerektiren fiil ve hallerin işlendiği tarihten itibaren nihayet iki yıl içinde disiplin cezası verilmediği takdirde ceza verme yetkisi zamanaşımına uğrar." hükmü,
131 inci maddesinde, "Aynı olaydan dolayı memur hakkında ceza mahkemesinde kovuşturmaya başlanmış olması, disiplin kovuşturmasını geciktiremez. Memurun ceza kanununa göre mahkum olması veya olmaması halleri, ayrıca disiplin cezasının uygulanmasına engel olamaz..." hükmü,
140 ıncı maddesinde, "Haklarında mahkemelerce cezai kovuşturma yapılan Devlet memurları da 138 inci maddedeki yetkililer tarafından görevden uzaklaştırılabilirler." hükmü,
145 inci maddesinde, "Görevden uzaklaştırma; bir disiplin kovuşturması icabından olduğu takdirde en çok 3 ay devam edebilir. Bu süre sonunda hakkında bir karar verilmediği takdirde memur görevine başlatılır.
Bir ceza kovuşturması icabından olduğu takdirde görevinden uzaklaştırmaya yetkili amir (Müfettişlerin görevinden uzaklaştırdıkları memurlar hakkında atamaya yetkili amir) ilgilinin durumunu her iki ayda bir inceleyerek görevine dönüp dönmemesi hakkında bir karar verir ve ilgiliye de yazı ile tebliğ eder." hükmü yer almaktadır.
Görevden uzaklaştırma, Devlet kamu hizmetlerinin gerektirdiği hallerde, görevi başında kalmasında sakınca görülecek Devlet memurları hakkında alınan ihtiyati bir tedbir olup bir ceza kovuşturması icabından olduğu takdirde görevden uzaklaştırma süresi konusunda bir üst sınır belirlenmemiştir.
Ancak, ilgilinin durumunu her iki ayda bir inceleyerek görevine dönüp dönmemesi hakkında bir karar verme sorumluluğunu görevinden uzaklaştırmaya yetkili amire yüklemiştir.
Diğer taraftan, memurun ceza kanununa göre mahkum olması veya olmaması halleri, ayrıca disiplin cezasının uygulanmasına engel olamaz.
Ancak disiplin amirleri, memurların 657 sayılı Kanunun 125 inci maddesinde yer alan disipline aykırı davranışlarını öğrendikleri tarihten itibaren 657 sayılı Kanunda ve ilgili mevzuatında belirtilen süreler içinde disiplin soruşturmasını başlatmak ve 1 gerekli cezayı uygulayarak disiplin cezası verme yetkisinin zamanaşımına uğramasını önlemek zorundadır.
Bu itibarla, ilgili personel hakkında yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde işlem tesis edilmesinin uygun olacağı mütalaa edilmektedir.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.