Devlet Memuru Mesai Saatinde AÇEV’de Görev Yapabilir Mi?
657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi sosyal çalışmacı kadrosunda görev yapan personelin mesai saatleri içinde AÇEV'de görev yapıp yapamayacağı hakkında görüş sorulmuş, Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğünce görü verilmiştir.
Belediyede 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi sosyal çalışmacı kadrosunda görev yapan personelin AÇEV Anne Destek Programı Eğitici Eğitimine katılmış olan gönüllü eğitimcilerin rehberliğinde; ortalama 15 kişilik anne gruplarıyla, 15 hafta boyunca, haftada bir gün ve 2,5 saat süreyle uygulanan eğitim programına idari izinli olarak görevlendirilerek eğitici eğitmen olduğunu, 2 farklı gruba eğitim vermeye başladığını, anılan program kapsamında 2025 yılı Şubat ayı döneminde AÇEV Saha Sorumlusu tarafından eğitimcilere açtıkları grup başına bir ödenek sağlanacağı bilgisi verileceğinden bahisle bu ücreti alıp alamayacağına ilişkin ilgi yazı incelenmiştir.
Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 28 inci maddesinde, "Memurlar Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar. (Görevli oldukları kurumların iştiraklerinde kurumlarını temsilen alacakları görevler hariç). Memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışamaz.
Memurların üyesi oldukları yapı, kalkınma ve tüketim kooperatifleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve kanunla veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurulmuş yardım sandıklarının yönetim, denetim ve disiplin kurulları üyelikleri ile özel kanunlarda belirtilen görevler bu yasaklamanın dışındadır.
Eşleri, reşit olmayan veya mahcur olan çocukları, yasaklanan faaliyetlerde bulunan memurlar bu durumu 15 gün içinde bağlı oldukları kuruma bildirmekle yükümlüdürler," hükmü yer almaktadır.
Söz konusu hüküm ile memurların kazanç getirici faaliyetleri genel olarak yasaklanmış ve yasak kapsamının dışında kalan faaliyetler istisnai olarak sayılmış olup 657 sayılı Kanuna tabi olarak görev yapan personelin, yukarıda sayılan ve özel kanunlarla düzenlenen istisnalar dışında, üçüncü kişi veya tüzel kişiler ile sözleşme yapmak suretiyle kazanç getirici faaliyette bulunmalarının mümkün olmadığı sarihtir.
Mülga Devlet Personel Başkanlığının 8.1.2013 tarihli ve 19348 sayılı görüş yazısında da, "Anayasa ve 5523 sayılı Dernekler Kanunu çerçevesinde derneklere ve vakıflara üye olabilecekleri gibi yönetim kurullarında görev alabilecekleri, üyesi oldukları bu derneklerin seminer, konferans, panel, kurs gibi faaliyetlerine de eğitici, panelist ve benzeri şekilde katılabilecekleri, bu faaliyetleri ücret karşılığı yürütemeyecekleri, kişinin faaliyet sebebiyle oluşan masraflarının derneklerce karşılanabileceği," belirtilmiştir.
Ancak Devlet memurlarının vakıf ve dernekler tarafından organize edilen veya dernek veya vakıfların iktisadi işletmeleri aracılığı ile düzenledikleri eğitim, seminer, çalıştay, proje, danışmanlık gibi faaliyetlerde mesai saatleri dışında eğitici, sunucu, danışman gibi sıfatlar ile görev almaları mümkün olmakla birlikte bu faaliyetleri bir bedel karşılığında yapmaları mümkün bulunmamaktadır.
Bu itibarla, ilgi yazıda bahsi geçen personelin AÇEV Anne Destek Programı Eğitici Eğitimi programına ancak mesai saatleri dışında katılabileceği ancak bu katıldığı programlar için herhangi bir ücret almasının mümkün bulunmadığı mütalaa edilmektedir.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.