Emekli Olmadan İşten Ayrılan İşçiye Kıdem Tazminatı Ödenmesi

Emekli Olmadan İşten Ayrılan İşçiye Kıdem Tazminatı Ödenmesi

Emekli olmadan işten ayrılan işçiye kıdem tazminatı ödenmesi hangi koşullara bağlıdır. Mevzuatta konu hakkında hangi bilgiler yer alıyor. Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü konu hakkında ne diyor.

7000 prim gününü doldurmuş ancak emekli olmadan işten ayrılmış bir işçinin kıdem tazminatı alıp alamayacağı konusunda Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü tarafından verilen görüş yazısında gerekli bilgiler yer almaktadır.

Söz konusu görüş yazısında;

2004 yılından bugüne kadar 4857 sayılı İş Kanunu kapsamında işçi statüsünde çalışmakta olan personelin emeklilik yaşını beklemeden kıdem tazminatını alarak kurumdan ayrılmak için talepte bulunduğundan bahisle çıkış işlemi yapılırken yapılacak işlemler ile hangi çıkış kodunun kullanılacağına ilişkin ilgi yazı incelenmiştir.

Bilindiği üzere, mülga 1475 sayılı İş Kanununun halen yürürlükte bulunan 14 üncü maddesinin birinci fıkrasının beşinci bendinde, "506 Sayılı Kanunun 60 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (A) bendinin (a) ve (b) alt bentlerinde öngörülen yaşlar dışında kalan diğer şartları veya aynı Kanunun Geçici 81 inci maddesine göre yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayarak kendi istekleri ile işten ayrılmaları nedeniyle," hükmü yer almaktadır. Bu hükme göre, emekliliğe ait yaş şartları dışında kalan sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayılarını tamamlayan ve bu nedenle iş sözleşmesini fesheden işçinin kıdem tazminatı alma hakkı bulunmaktadır.

İşçinin, yaş dışındaki emeklilik şartlarını sağladığını belgelemek ve kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığından “Kıdem Tazminatı Alabilir” yazısını alması gerekmektedir. Bu yazı ise işçinin işyerinin bulunduğu yerdeki Sosyal Güvenlik Kurumunun İl veya Merkez Müdürlüğüne bir dilekçe üzerine verilmektedir. İşçinin vereceği dilekçe ile yaş dışındaki emeklilik şartlarını sağladığına ilişkin kıdem tazminatı alabilir yazısını talep etmesi gerekmektedir.

Bu şekilde, mezkûr Kurumdan “Kıdem Tazminatı Alabilir” yazısını alan işçinin söz konusu yazıyı bir dilekçe ekinde kuruma sunarak işten ayrılacağını ve kıdem tazminatını talep ettiğini resmi olarak bildirmesi zorunludur.

İşveren ile işçi arasındaki iş sözleşmesi, işveren tarafından veyahut işçi tarafından sona erdirilebilir. İşten Çıkış Kodları, iş akdinin nasıl sonlandırıldığını tanımlayan kodlardır.

Bu çerçevede, yaş dışındaki emeklilik şartlarını tamamlayan ve kıdem tazminatı alarak işten ayrılan işçinin çıkış kodunun “14-Emeklilik için yaş dışında diğer şartların tamamlanması” olarak bildirilmesi gerektiği mütalaa edilmektedir.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.