İşçinin Çıkışı Verildikten Sonra Tekrar İşe Alınabilir mi?

İşçinin Çıkışı Verildikten Sonra Tekrar İşe Alınabilir mi?

Geçici İşçi olarak çalışan ve 2024 yılında çıkışı verilen bir personelin 2025 yılında tekrar işe girişinin yapılıp yapılamayacağı hususunu sizler için inceledik.

Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü tarafından konuya dair verilen görüş yazısında konu detaylarıyla açıklanmış ve sorunun cevabı açıklığa kavuşturulmuştur.

Belediyede geçici işçi kadrosunda çalışmakta iken 2024 yılında çıkışı verilen bir personelin 2025 yılında tekrardan işe girişinin yapılıp yapılamayacağı hususunda yapılan başvuruya Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü tarafından konuya dair verilen görüş yazısı aşağıdaki gibidir.

Bilindiği üzere, 5620 sayılı Kamuda Geçici İş Pozisyonlarında Çalışanların Sürekli İşçi Kadrolarına veya Sözleşmeli Personel Statüsüne Geçirilmeleri, Geçici İşçi Çalıştırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 3 üncü maddesinde; "(1) Bu Kanunun yayımı tarihinden itibaren 1 inci madde kapsamındaki idare, kurum ve kuruluşlarda geçici iş pozisyonlarında işçi çalıştırılamaz.

(2) Ancak mevsimlik ve kampanya işleri ile orman yangınıyla mücadele hizmetlerinde bir malî yılda 6 aydan az olmak üzere vize edilecek geçici iş pozisyonlarında işçi çalıştırılabilir. Bu şekilde çalıştırılacak işçiler için her malî yılda;

...

c) Belediyeler ile bunların müessese ve işletmelerinde (Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulmuş olan şirketler hariç) ve mahallî idare birliklerinde, Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmeliğin 24 üncü maddesi çerçevesinde yetkili meclislerinden, geçici iş pozisyon vizesi alınması zorunludur.

Söz konusu vize işlemi yapılmaksızın geçici işçi çalıştırılamaz ve herhangi bir ödeme yapılamaz..." hükmü ile geçici 1 inci maddesinde, "(1) Bu Kanunun 1 inci maddesinde belirtilen şartları taşımadıkları için sürekli işçi kadrolarına veya sözleşmeli personel statüsüne geçişi yapılamayan ve bu Kanunun 3 üncü maddesi kapsamına girmeyen geçici işçiler, ilgili idare, kurum ve kuruluşlarca bir malî yılda 6 aydan az olmak üzere ve bu Kanunun 3 üncü maddesinde belirtilen usûle göre vizesi yapılacak geçici iş pozisyonlarında çalıştırılmaya devam olunabilir..." hükmü bulunmaktadır.

Diğer taraftan, 22.02.2007 tarihli ve 26442 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmeliğin "Geçici işçiler" başlıklı 24 üncü maddesinde, "(1) Belediyeler ve mahalli idare birliklerinde kullanılacak geçici iş pozisyonları bu kurum ve kuruluşlar için norm kadro standartları cetvellerinde belirlenen memur norm kadro standardı toplamının yüzde yirmisini geçmemek üzere bulunacak sayının yuvarlanması ve tam yıl esasına göre hesaplanması sonucu adam/ay sayısına göre meclis tarafından yıllık olarak belirlenir. Oranların hesaplanmasında sonucun tam sayı çıkmaması durumunda bulunan rakam kendinden büyük en yakın tam sayıya yuvarlanarak geçici iş pozisyonu sayısı tespit edilir..." hükmü bulunmaktadır.

Yine, 09.08.2009 tarihli ve 27314 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe konulan Kamu Kurum ve Kuruluşlarına İşçi Alınmasında Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 1 inci maddesinde; "(1) Bu Yönetmeliğin amacı, kamu kurum ve kuruluşlarına, iş kanunları hükümlerine göre çalıştırılmak üzere, sürekli veya geçici işçi alınmasına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir." hükmüne yer verilmiştir.

5620 sayılı Kanunla geçici işçi istihdamı büyük oranda kaldırılmakla birlikte bazı kamu kurum ve kuruluşlarında hizmetlerin özelliği dikkate alınarak geçici işçi istihdamına devam edilmiştir. Nitekim mezkûr Kanunun geçici 3 üncü maddesinde, "Ancak mevsimlik ve kampanya işleri ile orman yangınıyla mücadele hizmetlerinde" denilerek bu husus vurgulanmıştır.

Bu itibarla, hizmet ihtiyacının olması ve yukarıda yer verilen prosedürlere uyulması kaydıyla bir mali yılda 5 ay 29 günü geçmemek üzere geçici işçi istihdam edilmesinin Belediyenin takdirinde olduğu mütalaa edilmektedir.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.