Hapis Cezası Alan Birisi İşçi Olarak Alınabilir Mi?

Hapis Cezası Alan Birisi İşçi Olarak Alınabilir Mi?

Hapis cezası alarak devlet memurluğundan çıkarılan bir kişi daha sonrası işçi olarak istihdam edilebilir mi. Konu hakkında mevzuat hükümleri ne söylüyor. İnceleyip görelim.

Ağır Ceza Mahkemesinde görevi kötüye kullanma suçundan ceza alarak devlet memurluğundan çıkarılan bir kişinin belediye şirketine işçi olarak alınıp alınamayacağı hakkında Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü tarafından verilen görüş açıklayıcı olacaktır.

28.04.2018 tarihli ve 30405 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren İl Özel İdareleri, Belediyeler ve Bağlı Kuruluşları ile Bunların Üyesi Olduğu Mahalli İdare Birliklerinin Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmetlerinin Gördürülmesine İlişkin Usul ve Esasların Şirket personelinde aranacak şartlar başlıklı 4 üncü maddesinin birinci fıkrasında;

"Şirketlerde işe alınacaklarda;
1) 5/9/1981 tarihli ve 2527 sayılı Türk Soylu Yabancıların Türkiye'de Meslek ve Sanatlarını Serbestçe Yapabilmelerine, Kamu Özel Kuruluş veya İşyerlerinde Çalıştırılabilmelerine İlişkin Kanun hükümleri saklı kalmak kaydıyla Türk vatandaşı olmak,
2) 18 yaşını tamamlamış olmak,
3) Affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlardan, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlardan mahkûm olmamak,
…5) 22/5/2003 tarihti ve 4857 sayılı İş Kanununun 30 uncu maddesi hükümleri saklı kalmak kaydıyla görevini devamlı yapmasına engel olabilecek akıl hastalığı bulunmamak.
6) Güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırması yapılmış olmak,
7) İlgili idarelerce ihtiyaç duyulması halinde belirlenecek işin niteliğine uygun özel şartları taşımak,
şartlar aranır." hükmü,

Aynı maddenin üçüncü fıkrasında; “Birinci fıkranın altıncı bendine ilişkin soruşturma ve/veya araştırma talepleri ilgili valilik aracılığıyla yetkili mercilerden istenir. İntikal eden güvenlik soruşturması ve/veya arşiv araştırması sonuçları 14/2/2000 tarihli ve 2000/284 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Yönetmeliğine göre illerde valilikler bünyesinde teşkil edilen değerlendirme komisyonunca değerlendirilir. Ancak vali tarafından uygun görülmesi halinde sonuçların değerlendirilmesi ilgili idare bünyesinde anılan Yönetmeliğe göre teşkil edilen değerlendirme komisyonuna bırakılabilir. Şirketin ortakları arasında birden fazla idare bulunması durumunda değerlendirme yetkisinin bırakılacağı idare vali tarafından belirlenir.” hükmü yer almaktadır.

Yukarıdaki mevzuat hükümleri incelendiğinde; adı geçenin almış olduğu cezanın söz konusu usul ve esasların 4 üncü maddesinde yer alan; şirketlerde işe alınacaklarda aranan şartlar arasında sayılan “Affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlardan, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlardan mahkûm olmamak,” hükmü kapsamında olmadığı, ancak gerekli değerlendirmenin aynı maddede belirtilen komisyonca yapılması gerektiği değerlendirilmektedir.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.