İstifa Eden Memura Hususi Pasaport Verilip Verilmeyeceği
5. derece şehir plancısı kadrosunda görev yapmakta iken 14.02.2014 tarihinde istifa eden personelin hususi damgalı pasaport alıp alamayacağı hususunda görüş talep edilmiş ve Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü tarafından konuya dair görüş verilmiştir.
Bilindiği üzere, 5682 sayılı Pasaport Kanunu'nun 14/A maddesinde, "Hususi damgalı pasaportlar; birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan veya bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle Sözleşmeli olarak çalıştırılan Devlet memurları ve diğer kamu görevlileri, vakıf yükseköğretim kurumlarında görev yapanlardan en az 15 yıl mesleki kıdemi olan öğretim üyeleri ile birinci derece kadro ile emekliliğe hak kazanmış olan belediye başkanlarına; diplomatik pasaport verilmesini gerektiren vazifelerden başka herhangi bir resmi vazife ile veya kendi hesaplarına yabancı ülkelere gittikleri zaman verilir. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Kurulu üyeleri ile vakıf yükseköğretim kurumlarında görev yapan öğretim üyeleri için, T.C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilme ve emekli keseneklerinin bu derecelerden kesilmesi şartı aranmaz. …" hükmü yer almaktadır.
Buna göre, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve ilgili diğer mevzuat incelendiğinde, memurların kadro derecesi, kazanılmış hak aylık derecesi ve emekliliğe esas derecesi olmak üzere üç farklı derecesinin bulunduğu görülmektedir. Bu dereceler kadro unvanı, hizmet süresi, öğrenim durumu, hizmet değerlendirilmesi gibi bazı unsurlar temel alınarak belirlenmekte ve ilerletilmekte olup söz konusu dereceler aynı olabileceği gibi bahsedilen unsurlara bağlı olarak kimi durumlarda farklılaşabilmektedir. Bu kapsamda, mezkûr hüküm incelendiğinde, hususi damgalı pasaport verilebilmesinde memurun kadro derecesinin birinci, ikinci ve üçüncü derece olması gerektiği belirtildiğinden bu hususta memurun kadro derecesinin esas alınması gerekmektedir.
Öte yandan, mezkûr Kanunun ek 4 üncü maddesinde ise "Devlet memuru olarak 1 inci, 2 nci ve 3 üncü derece kadrolarda bulunup da Hususi Damgalı Pasaport almaya hakkı olan Devlet memurları ile subay ve astsubayların taşıdıkları unvan ve/veya rütbeleri taşımakla beraber 1 inci, 2 nci ve 3 üncü derece kadroları almadan emekli olan veya ayrılanlardan Devlet memuriyetindeki hizmet süreleri, taşıdığı unvan ve/veya rütbeleri itibariyle bugün Hususi Damgalı Pasaport almaya hak kazananlar emsal alınmak suretiyle bunlara da Hususi Pasaport verilir." hükmüne yer verilmektedir.
Bu minvalde, 5682 sayılı Kanunun ek 4 üncü maddesi ile 1 inci, 2 nci ve 3 üncü derece kadro hakkı olduğu halde kendilerine kadro verilememiş kamu görevlilerine hususi damgalı pasaport verilmesini, diğer bir değişle 1 inci, 2 nci ve 3 üncü derece kadrolarda çalışan kimselerle kadro alamadan aynı derecede görevleri ifa edenler arasındaki farkı ortadan kaldırmak ve kadrosuzluktan doğabilecek mağduriyetlerin önlenmesi amacıyla hususi damgalı pasaport hakkının korunmasını amaçlamıştır.
Bu itibarla, 5. derece mühendis kadrosunda görev yapmakta iken istifa eden personelin mezkûr hükümden faydalanamayacağı mütalaa edilmektedir.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.