Masaj Salonlarında Sorumlu Müdürün Mezuniyeti Konusu
Masaj salonlarında sorumlu müdür statüsünde çalışacak kişilerin üniversitelerin hangi bölümlerinden (önlisans/lisans) mezun olmaları gerektiği hususunda görüş sorulmaktadır.
Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü tarafından verilen görüş yazısı sizler için inceledik.
Bilindiği üzere, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (t) bendinde; “İş yeri: Ticari, sınai, zirai veya mesleki bir faaliyetin ya da girişimin icrasına tahsis edilen veya bu faaliyetlerde kullanılan, kara ya da su üzerindeki açık veya kapalı alanda bulunan sabit ya da mobil yerleri” hükmünü,
6 ncı maddesinin birinci fıkrası “Yetkili idarelerden usulüne uygun olarak işyeri açma ve çalışma ruhsatı alınmadan işyeri açılamaz ve çalıştırılamaz. İşyerlerine bu Yönetmelikte belirtilen yetkili idareler dışında diğer kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili meslek kuruluşları tarafından özel mevzuatına göre verilen izinler ile tescil ve benzeri işlemler bu Yönetmelik hükümlerine göre ruhsat alma mükellefiyetini ortadan kaldırmaz. İşyeri açma ve çalışma ruhsatı alınmadan açılan işyerleri yetkili idareler tarafından kapatılır.” ve üçüncü fıkrası “İşyeri açmak isteyen gerçek veya tüzel kişiler, işyerlerini bu Yönetmeliğe uygun olarak tanzim ettikten sonra Örnek 1 ve 2’de yer alan durumlarına uygun formu doldurarak yetkili idareye başvurur.” hükmünü,
9 uncu maddesinin birinci fıkrası “Bu Yönetmelik kapsamına girmesine rağmen adı ve nitelikleri belirtilmeyen sıhhî bir işyerinin açılması halinde, benzeri işyerleri için öngörülen esaslara göre işlem yapılır.” hükmünü,
Ek 2 nci maddesi “ Bu Yönetmelik kapsamında iş yeri açılabilmesi için, iş yeri sahibinin veya iş yerinde her bir meslek dalında çalıştırdıkları en az birer çalışanının, 5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında alınan ustalık belgesine ya da mesleki veya teknik ortaöğretim kurumlarının ilgili alanlarından mezun olduğunu gösterir diplomaya ya da üniversitelerin ilgili lisans ve ön lisans alan ve dalından mezun olduğunu gösterir diplomaya (transkript ile birlikte ibraz edilecek) ya da 1/1/2022 tarihi ve sonrasında Mesleki Yeterlilik Kurumunca mesleki yeterlilik belgesi verilen meslekler hariç olmak üzere 2/8/2007 tarihli ve 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununa göre faaliyet gösteren kurumlardan alınan kurs bitirme belgesine sahip olması gerekir. Birinci cümledeki belgelerin kapsamına girmeyen faaliyet konuları için bu belgeler aranmaz. İlgili diploma ve belgelerin yurt dışından alınmış olması halinde bunların ilgili mevzuata göre denkliğinin kabul edilmiş olması şarttır. Milli Eğitim Bakanlığının tanıdığı ve önceden alınmış diğer diplomalar ve kurs bitirme belgeleri, müktesep hak kapsamında değerlendirilir.” hükmünü ihtiva etmektedir.
Yönetmeliğin Sıhhî Müesseseler İçin Sınıflarına ve Özelliklerine Göre Aranacak Nitelikler bölümünün EK-1/J “Güzellik Salonları” başlığının 10 uncu maddesinde “Güzellik salonunda, faaliyet gösterilen süre boyunca, güzellik uzmanı olan bir sorumlu müdür bulunacaktır. Sorumlu müdür, 5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında ilgili alanda ustalık belgesine veya bu konuda ön lisans veya lisans diplomasına veya mesleki ya da teknik ortaöğretim kurumlarının ilgili alanlarından mezun olduğunu gösterir diplomaya veya en az dördüncü seviye kurs bitirme belgesine veya en az dördüncü seviye mesleki yeterlilik belgesine ya da yurtdışındaki eğitim kurumlarından alınmış ve ilgili mevzuata göre denkliği kabul edilmiş belgeye sahip kişi olacaktır. Sorumlu müdür, sadece bir salonda sorumlu müdürlük görevini üstlenebilecek ve sorumlu müdürlük yaptığı kuruluşta aynı zamanda mesleğini icra edebilecektir. Sorumlu müdür hem idari hem de uygulanan işlemlerden uygulayıcılarla birlikte sorumlu olacaktır…” hükmü yer almaktadır.
Ayrıca Yönetmelik’in Sıhhî Müesseseler İçin Sınıflarına ve Özelliklerine Göre Aranacak Nitelikler bölümünün EK-1/K “Masaj Salonları” başlığının 10 uncu maddesinde “Masaj salonunda bir sorumlu müdür bulunacaktır. Sorumlu müdür; Milli Eğitim Bakanlığının ilgili mevzuatına göre açılmış okullar, kurumlar veya kurslardan 520 saatlik genel masaj eğitimi sonunda alınmış diploma ile birlikte 3308 sayılı Kanun kapsamında ilgili alanda ustalık belgesine veya bu konuda ön lisans veya lisans diplomasına ya da yurtdışındaki eğitim kurumlarından alınmış ve ilgili mevzuata göre denkliği kabul edilmiş belgeye sahip olacaktır. Sorumlu müdür, sadece bir salonda sorumlu müdürlük görevini üstlenebilecek ve sorumlu müdürlük yaptığı kuruluşta aynı zamanda mesleğini de icra edebilecektir. Sorumlu müdür hem idari hem de uygulanan işlemlerden uygulayıcılarla birlikte sorumlu olacaktır…” hükmü yer almaktadır.
Yine konuya ilişkin Milli Eğitim Bakanlığından alınan ilgi (a) yazıda “Söz konusu ‘masörlük’ mesleği için Bakanlığımızca ustalık belgesi düzenlenmemektedir.
…
Bunun yanında; Bakanlımız Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünce yürütülen meslek kursları içerisinde 608 saatlik 3 üncü seviye ‘Masör-Masöz’ kursları yapıldığı ilgi (b) yazı ile bildirilmiştir. …” şeklinde,
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığından alınan ilgi (c) yazıda “Yükseköğretim kurumlarımız bünyesinde "Masör veya Masörlük" adı altında ön lisans/lisans programları bulunmamaktadır. Yükseköğretim Kurumlarımız bünyesinde yer alan Sürekli Eğitim Merkezleri tarafından toplumun her kesimine değişik alanlarda bilgi ve beceri kazandırma amacı ile kurs, sertifika vb. eğitim verilebilmekte olup verilen kurs, sertifika ve eğitimler diploma yerine geçmemekte ve herhangi bir yükseköğretim programıyla eşdeğerliği bulunmamaktadır.” şeklinde açıklama yapılmıştır.
Yukarıda yer alan mevzuat hükümleri ve açıklamalar çerçevesinde; masaj salonlarında İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik’in EK-1/K “Masaj Salonları” başlığında yer alan hükümlere göre sorumlu müdür çalıştırılması ve sorumlu müdürlerin 520 saatlik genel masaj eğitimi sonunda alınmış diploma ile birlikte 3308 sayılı Kanun kapsamında ilgili alanda ustalık belgesine veya bu konuda ön lisans veya lisans diplomasına ya da yurtdışındaki eğitim kurumlarından alınmış ve ilgili mevzuata göre denkliği kabul edilmiş belgeye sahip olması gerekmektedir.
Ancak, ilgili Kurum ve Bakanlıktan alınan yazılarda masaj ve masörlük ile ilgili ön lisans/lisans eğitimi veren bir program ile ön lisans/lisans diplomalarına denkliği kabul edilmiş belgeler bulunmadığı ve ustalık belgesi de düzenlenmediği anlaşıldığından konuya ilişkin Yönetmeliğin 9 uncu maddesi kapsamında benzeri iş yerleri için öngörülen esaslar dikkate alınarak, güzellik salonlarında sorumlu müdürler için aranan eğitim şartlarını masaj salonları faaliyet konusu kapsamında karşılayan kişilerin masaj salonlarında sorumlu müdür olarak istihdam edilebileceği değerlendirilmektedir.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.