Personel Gideri Yasal Sınırı Aşan Belediyelerde Görevlendirme
Personel giderlerinin 5393 sayılı Kanunda belirlenen limiti aşmış olduğundan bahisle, şartları taşıyan bir personelin yine mezkur Kanunun 49 uncu maddesine göre kurum emrine geçici olarak görevlendirmesinin yapılıp yapılamayacağı sorulmuştur.
Söz konusu soruya Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğünce verilen görüş yazısını inceleyelim.
Bilindiği üzere, 03.07.2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 49 uncu maddesinde, "…Kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen memurlar, belediye başkanının talebi, kendilerinin ve kurumlarının muvafakatiyle, belediyelerin birim müdürü ve üstü yönetici kadrolarında geçici olarak görevlendirilebilirler. Bu şekilde görevlendirmelerde 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 68 inci maddesinin (B) fıkrasında öngörülen şartlar dikkate alınır. Belediyelerde bu şekilde istihdam edilen personel kurumlarından izinli sayılırlar. Bu personelin görevlendirildikleri süre zarfındaki, görevlendirildikleri kadroya ait her türlü malî hakları ile kurumları tarafından karşılanması gereken sosyal güvenlik ve benzeri diğer hakları belediye tarafından ödenir. İzinli oldukları müddet, terfi ve emekliliklerinde hesaba katılır ve terfi haklarını kazananlar başkaca bir işleme lüzum kalmaksızın terfi ettirilirler. Bu şekilde görevlendirilenler, görevlendirme süresinin sona ermesinden itibaren onbeş gün içerisinde yazılı olarak kurumlarına başvurmaları hâlinde en geç bir ay içerisinde kadrolarına veya müktesebine uygun başka bir kadroya atanırlar…
…Belediyenin yıllık toplam personel giderleri, gerçekleşen en son yıl bütçe gelirlerinin 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre belirlenecek yeniden değerleme katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarın yüzde otuzunu aşamaz. Nüfusu 10.000'in altında olan belediyelerde bu oran yüzde kırk olarak uygulanır. Yıl içerisinde aylık ve ücretlerde beklenmedik bir artışın meydana gelmesi sonucunda personel giderlerinin söz konusu oranları aşması durumunda, cari yıl ve izleyen yıllarda personel giderleri bu oranların altına ininceye kadar yeni personel alımı yapılamaz. Yeni personel alımı nedeniyle bu oranın aşılması sebebiyle oluşacak kamu zararı, zararın oluştuğu tarihten itibaren hesaplanacak kanunî faiziyle birlikte belediye başkanından tahsil edilir. Personelin her türlü alacakları zamanında ve öncelikle ödenir." hükmü yer almaktadır.
Diğer taraftan, 10.12.2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununun 71 inci maddesinde, "Kamu zararı; kamu görevlilerinin kasıt, kusur veya ihmallerinden kaynaklanan mevzuata aykırı karar, işlem veya eylemleri sonucunda kamu kaynağında artışa engel veya eksilmeye neden olunmasıdır.
Kamu zararının belirlenmesinde;
a) İş, mal veya hizmet karşılığı olarak belirlenen tutardan fazla ödeme yapılması,
b) Mal alınmadan, iş veya hizmet yaptırılmadan ödeme yapılması,
c) Transfer niteliğindeki giderlerde, fazla veya yersiz ödemede bulunulması,
d) İş, mal veya hizmetin rayiç bedelinden daha yüksek fiyatla alınması veya yaptırılması,
e) İdare gelirlerinin tarh, tahakkuk veya tahsil işlemlerinin mevzuata uygun bir şekilde yapılmaması,
f) (Mülga: 22/12/2005-5436/10 md.)
g) Mevzuatında öngörülmediği halde ödeme yapılması, esas alınır." hükmü yer almaktadır.
Ayrıca, 22.02.20047 tarihli ve 26442 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan, Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmeliğin 1 inci maddesinde, "Bu Yönetmeliğin amacı; kamu kaynaklarının etkili ve verimli kullanılması, yerel hizmetlerin dengeli dağılımının temin edilmesi, belediyeler tarafından sunulan hizmetlerde kalitenin artırılması, ihtiyaç duyulan nitelik, unvan ve sayıda personel istihdamının sağlanmasıdır." hükmü, 14 üncü maddesinde, "Belediye ve mahalli idare birlikleri, bu Yönetmeliğe uygun olarak ihdas edilecek kadro ve pozisyonların kullanımında, 5393 sayılı Belediye Kanununun 49 uncu maddesinin sekizinci fıkrasını göz önünde bulundurmak zorundadırlar." hükmü yer almaktadır.
Yukarıda yer verilen hükümler çerçevesinde,
- 5393 sayılı Kanunun 49 uncu maddesi ile kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen memurların geçici olarak görevlendirilmesinin mümkün bulunduğu ancak sözleşmeli personel pozisyonuna görevlendirme yapılamayacağı,
- Geçici görevlendirilen personelin kurumlarından aylıksız izinli sayılacağı, tüm özlük haklarının belediyeden karşılanacağı hususu dikkate alınarak yapılan görevlendirmenin "kadro emrine" olduğu ve belediye personel giderinin hesabına dahil edileceği,
- Personel giderinin mezkur Kanunda belirlenen sınırı aşması halinde bunun kamu zararı sayılacağı yine Kanunda açıkça hüküm altına alındığı,
- Başkanlığınız personel giderlerinin %30'u aşmış olduğu dikkate alınarak 5393 sayılı Kanunun 49 uncu maddesinde belirlenen şartları taşısa dahi geçici görevlendirme yapılamayacağı, değerlendirilmektedir.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.