Yaşlılık Aylığı Bağlanma Süresi ve Oranlarında Değişiklik
TBMM Komisyonda görüşülmek üzere sunulan "2330 Sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" teslim edildi.
Yalova Milletvekili Tahsin BECAN tarafından 11 Mart 2025 tarihinde TBMM'ye yeni kanun teklifi sunuldu. Yaşlılık aylığı malüllük oranı ve sürelerinde düzenleme yapılması için çalışmalar başladı.
Verilen Teklif ile, yaşlılık aylığına ilişkin farklı hukuki koşulları tek sürece dönüştürülmesi hedeflenmektedir denildi.
Kanun Teklifinin Amacı
TBMM'ye sunulan dilekçede aşağıdaki amaç açıklandı: Değişiklik teklifindeki söz konusu yasanın 4. maddesinin 2. fıkrasının son cümlesinde, gazi olmaları dolayısıyla mamullük aylığı bağlananların çalışmaya devam etmeleri halinde yaşlılık aylığı bağlanabilmesi için en az 20 yıl süreyle sigortalı olarak çalışma ve 5000 gün prim yatırma koşulu yer almaktadır. Diğer taraftan 5510 sayılı Kanun'un 28. maddesine göre, sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten Önce 25 inci maddenin ikinci fıkrasına göre malûl sayılmayı gerektirecek derecede hastalığı veya engelliliği bulunan ve bu nedenle malullük aylığından yararlanamayan sigortalılara en az 15 yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 3960 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olmak şartıyla yaşlılık aylığı bağlanması öngörülmüştür. Her iki grup kişiler de en az % 60 iş gücü kaybına uğramış olmalarına rağmen çalışmaya devam etmektedirler ve aralarmda fiziksel durum, sağlık koşullan ve işgücü kaybı açısından herhangi bir farklılık söz konusu değildir. Bu iki grubun yaşlılık aylığına hak kazanabilmek için farklı koşullara tabi tutulmaları sebebiyle sunulan teklifin, öncelikle Anayasamızın lO.maddesine göre hukuk önünde eşitlik ilkesi gereğince yeniden düzenlenmesi amaçlanmıştır.
Yaşlılık Aylığı Kanun Maddesi Teklifi
2330 Sayılı Nakdi Tazminat Ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi: 6/11/1980 tarihli ve 2330 Sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanunun 4 üncü maddesinin ikinci fıkrasının son cümlesinde yer alan '20' ibaresi '15', '5000' ibareside '3960' olarak değiştirilmiştir.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.